Günümüzde artık Akıllı Telefonlar yaşamımızın bir parçası haline geldi, bu gelişmiş teknolojiye sahip cihazları kullanırken basit ama etkili olan güvenlik ipuçlarının farkında mıyız?
Bu ipuçları sayesinde telefonumuzun içindeki verileri daha güvenli bir şekilde saklayabilir, olası bir siber saldırıya karşı koruyabiliriz. Bu ipuçları ise;
1) Telefonunuzu mutlaka bir parola ile kitleyin
Bu işlem için ister PIN kodu ( Personel Idenfication Number), grafik şekli, parmak izi okuma ya da yüz taratması gibi seçenekler kullanılabilir. Bunlara ek olarak, telefonda otomatik ekran kilitleme aktif olmalı ve süresi 3 ila 5 dk arası ayarlanmalıdır.
2) Telefonunuza mutlaka bir anti-virus yazılımı yükleyin.
Sahip olduğunuz akıllı telefonunuz Android işletim sistemine sahip ise mutlaka bir güvenlik yazılımı kullanılması önem arz etmektedir, özellikle son 6 ay da gerçekleşen saldırıların önemli bir kısmı mobil cihazlara yönelik yapılmaktadır. Bu tarz saldırılardan korunmak için, lisanslı bir yazılım kullanıp, periyodik olarak ürün yamalarının yüklenmesi önem arz etmektedir.
3) Telefonunuza mutlaka Güvenilir kaynaklardan yazılım yüklemesi yapın!
Android için: Google Play Store
Apple için: App Store
Kullanın, ayrıca yüklediğiniz her yazılımın mutlaka güncelleştirmelerini yükleyin, yeni keşfedilen her güvenlik açıklıkları bu yazılım güncelleştirilmelerinde kapatıldığı için, güncellenmeyen her uygulama potansiyel olarak risklidir.
4) Telefonunuzun mutlaka, “Telefonumu Bul” ( Find My Phone) özelliğini aktif edin.
Eğer telefonunuz çalınır ya da kaybolursa bu uygulama sayesinde telefonunuzun konumunu görebilir, içindeki bütün verileri güvenli şekilde imha edebilirsiniz. Dolayısıyla telefonunuz başkasının eline geçtiğinde, size ait kişisel ya da özel hiçbir verinize erişim sağlamayaz.
5) Telefonunuzu mutlaka periyodik olarak yedekleyin!
Düzenli verilerinizi yedeklemek, olası sorunlarda herhangi bir veri kaybının önüne geçer, sadece online Apple icloude ya da Android google üzerinden yedekleme değil, bilgisayarınızıda mutlaka telefonunuzu yedekleyin.
6) Otomatik olarak bağlantı kurmayın
Kablosuz iletişim teknolojilerinden olan WiFi,Bluetooth ve NFC kullanmadığınız zaman mutlaka devre dışı bırakın, bu işlem sadece pil ömrünü uzatmakla kalmaz, haberiniz ya da izniniz olmadan herhangi bir yerle veri iletişimi kurmanızın önüne geçer.
7) Telefonunuzu Hack’lemeyin
Telefonunuza illegal uygulamalar, ya da özel uygulamalar kurmak için, Android de “root” Apple ‘da “jailbreak” işlemi yapmayın. Bu işlemler işletim sisteminde özel yetkiler aldığı için, özellikle işletim sistemi güncellemelerinin kurulmalarını engeller ve sizin haberiniz olmadan telefonunuza güvenlik açıklıkları oluşturabilirler.
8) Güvenmediğiniz SMS lerdeki linkleri(adresleri) tıklamayın!
Özellikle son zamanlarda, bankadan hediye kazandınız, çekilişken tatil kazandınız, adınız suç örgütüne karıştı buraya tıklayın gibi sosyal mühendislik ve oltalama saldırıları son derece artış göstermekte, bu linklerde telefonunuza zarar verebilecek uygulamalar ya da online ödeme sistemleri bulunabilmesinden ötürü, kaynağını bilmediğiniz göndericiden gelen hiçbir SMS deki adresleri açmayın.
9) Gizliliğe önem verin!
Hangi uygulamalarının hangi yetki istediğine dikkat edin, bir cep feneri uygulaması sizin sms, kamera ve konum bilgileriniz için yetkilendirme istiyorsa, o uygulamayı derhal kaldırın, basit bir el feneri sms ya da kamera bilgilerine ihtiyaç duymaz çünkü.
Kullanmadığınız WiFi ağlarınıda mutlaka kaldırın, farkında olmadan aynı ada sahip bir ağa otomatik olarak giriş yapıp, verilerinizi çaldırabilirsiniz.
10) Internet kullanımı için her zaman Hücresel Ağ ( 3G, 4G) kullanmaya çalışın.
Kablosuz ağlar günümüzde saldırıya daima açık bir platform olarak karşımıza çıkar, özellikle Havalimanları, Kahve Dükkanları, Restaurantlar gibi yerlerin sağladığı hiçbir WiFi ağı kullanamak güvenlik için oldukça önemlidir, eğer bu kısımlardan WiFi kullanmamız gerekiyorsa mutlaka VPN servisi ile verilerimizi kriptolu haberleştiğinden emin olarak bağlantı kurmalıyız.
Hücresel Ağlar ise kişisel olduğundan ötürü, WiFi ağları gibi sorunlar içermez ve her yerde güvenle kullanabilirsiniz.
Güvenli cep telefonu kullanılmasına ek olarak, T.C. Sağlık Bakanlığı – Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu belge de mutlaka okunmalıdır.
http://cevresagligi.thsk.saglik.gov.tr/bilgi-dokumanlar/halk-sagligina-yonelik/990-cep-telefonu-kullan%C4%B1m%C4%B1nda-dikkat-edilmesi-gerekenler.html
Çeviri: Gökhan – BGYS Ekibi
Kaynaklar:
https://play.google.com/store/search?q=backup&c=apps
https://support.apple.com/en-us/HT203977
https://support.apple.com/en-us/HT204060
https://www.androidcentral.com/password-protect-your-phone
https://www.androidpit.com/android-device-manager
https://support.apple.com/explore/find-my-iphone-ipad-mac-watch
https://security.arizona.edu/mobile-device-security
https://www.eset.com/tr/about/press/articles/article/akilli-cep-telefonunu-guvenle-kullanmanin-8-yolu/
http://topmobiletrends.com/mobile-devices-security-ensuring-android-stays-smooth-trouble-free/